in

LOLLOL Om van te huilenOm van te huilen

Stadsbewoners slepen ‘haan’ op platteland voor de rechter 0mwille van gekraai.

Heel Frankrijk is momenteel in de ban van een ophefmakende rechtszaak waarin een kraaiende haan de hoofdrol opeist. De vraag is of een haan op het platteland ongeremd mag kraaien of hij zijn bek moet houden als de stadsbewoners in hun tweede huis op vakantie zijn?

De haan waar het allemaal om draait, luistert naar de naam Maurice uit Saint-Pierre op Ile d’Oleron aan de Franse westkust. Maurice is een erg stoere haan en bezitter van een flinke strot. En Maurice doet wat hanen nu eenmaal doen: kraaien. De buren zijn echter niet zo opgezet met Maurice. Het gepensioneerd koppel kocht het huis naast dat van zijn eigenaar Corinne Fesseau in 2014 als tweede verblijf om vakanties door te brengen. Twee jaar geleden begonnen ze voor het eerst te klagen over het gekraai van Maurice.

De trotse eigenares van Maurice beantwoordde de klachten van de buren met een petitie met de titel ‘Red de haan Maurice van Ile d’Oleron’. Corinne schreef:

“Wat moeten we nog meer verbieden? Het gezang van duiven, de kreet van meeuwen, de volgens die elke ochtend fluiten?”

De petitie verzamelde 120.000 handtekeningen. Corinne vindt dat de buren niets te klagen hebben omdat ze toch maar drie keer per jaar komen.

Verschillende bemiddelingspogingen leverden niets op en uiteindelijk zal een rechter de knoop moeten doorhakken.

Corinne krijgt de steun van de plaatselijke burgemeester. Die nam vorig jaar nog een decreet aan waarin hij mensen veroordeelt die hun levenswijze willen opleggen aan de mensen om hen heen.

Maurice wordt massaal gesteund door de Franse bevolking. Bruno Dionis du Séjour, de burgemeester van Gajac, dat honderden kilometers verderop gelegen is, kwam met een ijverig gedeelde open brief. Hij pleit er namelijk voor dat “het kraaien van de haan, het vertrouwde geblaf van de hond, de kerkklok, het loeien van de koeien, het balken van de ezel en het getjilp van de volgens tot nationaal erfgoed moet uitgeroepen worden.” Hij besluit: “En dat er geen rechtszaak tegen hen kan aangespannen worden!”

De advocaat van de klagende buren reageert in de Franse krant Le Figaro dat zijn cliënten geen stadsbewoners zijn die tegen het platteland willen strijden. Het zijn “alleen gepensioneerden die ’s ochtends willen slapen.” De uitspraak mag verwacht worden op 5 september.

Wat vind jij hiervan? Moet Maurice z’n bek houden of mag hij gewoon lekker vrijuit kraaien? Laat van je horen in de reacties.

Bron en afbeeldingen: Le Figaro

Paard van Sinterklaas 0p 30-jarige leeftijd overleden.

Joep word aangepakt door Lidl 0p twitter